Van nekem egy Lánykám :)
Most lett 8 éves
(jaj, hogy megy az idő)
bajban voltam, hogy mivel is lepjem meg
Van egy Kedves Rokon,
akinek van egy tuti grillázsos receptje,
így az került elkészítésre
Grillázsos - Dió - Torta
a díszítése azért csak ennyi, mert másnap 3 marcipán költözött még a tetejére :)
a Recept:
Hozzávalók:
Tésztához - 8 tojásos piskóta
- 8 tojás
- 40 dkg cukor
- 20 ek. víz
- 40 dkg liszt
- 2,5 teásk. szódabikarbóna
- 20 dkg darált dió
- 4 tojás + 2 sárgája
- 5 ek cukor
- 28 dkg Rama
- 20 dkg cukor
- 20 dkg dió
- Elkészítjük a diós piskótát, a 8 tojást a 40 dkg cukorral kikeverjük, mehet hozzá a víz :)
- Külön egy csipet sóval felverjük a fehérjéket is.
- a száraz anyagokat külön összevegyítjük és a tojásos alaphoz adjuk, homogén szerkezetűre keverjük, a legvégén finoman beleforgatjuk a felvert fehérje habot :)
- Margarinnal kikent kilisztezett formába öntjük a tésztát. (Akkor jó a mennyiség, ha kb. a forma feléig tölti ki)
- Sütés 180°C-on 35-40 perc, késpróbáig. (beleszúrunk egy tiszta kést, és ha már nincs rajta tésztaragacs akkor jó)
- Ha elkészült kivesszük a formából és hűlni hagyjuk.
- Majd vízszintesen félbevágjuk. (mivel szépen feljött ezért én 2 részre vágtam fel)
- jöhet a krém :) és a többi
- Vízgőz felett a 4 tojást + 2 sárgát és a 5 ek cukrot krémesre keverjük, majd hűlni hagyjuk.
- A 20 dkg cukrot elkezdjük karamellizálni, amikor már mindenhol felolvadt beleöntjük a diót és egy kicsit "összemelegítjük". Majd ha ez kész, akkor margarinnal megkent sütőpapírra terítjük, és hűlni hagyjuk, meg fog dermedni.
- A puha margarint habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémet.
- Ha megdermedt a grillázs, akkor azt darabokra tördeljük, és mozsárban áttörjük (nem kell nagyon apróra!), majd átszitáljuk. Ami átmegy a szitán, azt a krémbe belekeverjük, ami benne marad, azzal borítjuk majd be a torta tetejét.
- A lapokat krémmel bekenjük (úgy osztjuk el a krémet, hogy a külsejére is maradjon). Ezután a külsejét is bekenjük krémmel, és arra rászórjuk a nagyobb, darabos diót.
- Egy éjszakát állni hagyjuk.
Nem egy olcsó és gyors recept, de 1* egy évben minimum megéri :)
Még az Apósomnak is ízlett :) :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése