2014. január 6., hétfő

az első idei Ünnepünk

Van nekem egy Lánykám :)
Most lett 8 éves
(jaj, hogy megy az idő)
bajban voltam, hogy mivel is lepjem meg

Van egy Kedves Rokon, 
akinek van egy tuti grillázsos receptje,
így az került elkészítésre

Grillázsos - Dió - Torta

a díszítése azért csak ennyi, mert másnap 3 marcipán költözött még a tetejére :)

a Recept:
Hozzávalók:

 Tésztához - 8 tojásos piskóta
  • 8 tojás
  • 40 dkg cukor
  • 20 ek. víz
  • 40 dkg liszt
  • 2,5 teásk. szódabikarbóna
  • 20 dkg darált dió
Krémhez
  • 4 tojás + 2 sárgája
  • 5 ek cukor
  • 28 dkg Rama
Grillázshoz
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg dió
Elkészítés:

  1. Elkészítjük a diós piskótát, a 8 tojást a 40 dkg cukorral kikeverjük, mehet hozzá a víz :)
  2. Külön egy csipet sóval felverjük a fehérjéket is.
  3. a száraz anyagokat külön összevegyítjük és a tojásos alaphoz adjuk, homogén szerkezetűre keverjük, a legvégén finoman beleforgatjuk a felvert fehérje habot :)
  4. Margarinnal kikent kilisztezett formába öntjük a tésztát. (Akkor jó a mennyiség, ha kb. a forma feléig tölti ki)
  5. Sütés 180°C-on 35-40 perc, késpróbáig. (beleszúrunk egy tiszta kést, és ha már nincs rajta tésztaragacs akkor jó)
  6. Ha elkészült kivesszük a formából és hűlni hagyjuk.
  7. Majd vízszintesen félbevágjuk. (mivel szépen feljött ezért én 2 részre vágtam fel)
  8. jöhet a krém :) és a többi
  9. Vízgőz felett a 4 tojást + 2 sárgát és a 5 ek cukrot krémesre keverjük, majd hűlni hagyjuk.
  10. A 20 dkg cukrot elkezdjük karamellizálni, amikor már mindenhol felolvadt beleöntjük a diót és egy kicsit "összemelegítjük". Majd ha ez kész, akkor margarinnal megkent sütőpapírra terítjük, és hűlni hagyjuk, meg fog dermedni.
  11. A puha margarint habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémet.
  12. Ha megdermedt a grillázs, akkor azt darabokra tördeljük, és mozsárban áttörjük (nem kell nagyon apróra!), majd átszitáljuk. Ami átmegy a szitán, azt a krémbe belekeverjük, ami benne marad, azzal borítjuk majd be a torta tetejét.
  13. A lapokat krémmel bekenjük (úgy osztjuk el a krémet, hogy a külsejére is maradjon). Ezután a külsejét is bekenjük krémmel, és arra rászórjuk a nagyobb, darabos diót.
  14. Egy éjszakát állni hagyjuk. 
Megjegyzés:
Nem egy olcsó és gyors recept, de 1* egy évben minimum megéri :)
Még az Apósomnak is ízlett :) :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése